Nyheter

Nu avgörs Sveriges linje om Chat control

Uppdatering 22/9: Punkten om Chat control har strukits inför dagens EU-nämndsmöte! Betyder det att de äntligen börjar lyssna på kritiken? Har de insett att Ylva inte vet vad hon pysslar med? Att bakdörrar i kryptering är en katastrof?

Fortsätt håll trycket uppe – det finns fortfarande tid att stoppa det här! Skriv till de folkvalda i EU-nämnden och berätta vad ni tycker om Chat control!

För de lyckligt ovetande: EU-kommissionen har lagt ett förslag om att all elektronisk kommunikation ska avkrypteras, övervakas och granskas i realtid. E-post, chatt, sociala medier, videosamtal, molnlagring – rubbet. Ett Stasi på steroider med andra ord. Bakom det kritiserade förslaget, som kallas Chat control, står svenska Ylva Johansson.

Nu på fredag, den 22 september, tar riksdagens EU-nämnd ställning till förslaget och beslutar om Sveriges linje i ministerrådet.

Bahnhofs inställning till Chat control är ingen hemlighet. Det här är en demokratisk katastrof som slänger ut allt vad privatliv och brevhemlighet heter. Det kommer leda till självcensur, misstänksamhet, inbyggda bakdörrar i kryptering och industrispionage.

Tvärt emot intentionen kommer det heller inte bita på grov brottslighet – grova brottslingar struntar blankt i förbud mot fungerande kryptering. De enda som kommer drabbas av övervakningen är vanligt folk, företag och andra legitima organisationer. Med FRA-lagen färskt i minnet vet vi dessutom att övervakningslagar alltid utvidgas likt ett sluttande plan.

Chat control-förslaget bryter mot Europakonventionen, EU:s rättighetsstadga och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Under processen har man viftat bort kritiken från EU:s egen utredningstjänst, och ignorerat att EU-medborgare själva säger nej till övervakningssystemet. Om det här beror på illvilja eller Ylva Johanssons tekniska inkompetens låter vi vara osagt.

Klart är att Chat control inte hör hemma i ett rättssäkert samhälle. Bahnhof uppmanar därför riksdagens EU-nämnd att säga nej till förslaget om Chat control.

Viktiga datum

  • 22 september – riksdagens EU-nämnd beslutar om Sveriges linje.
  • 28 september – EU:s ministerråd beslutar om sin inställning.
  • 9 oktober – Omröstning i LIBE-utskottet.
  • Oktober – Omröstning i Europaparlementet.

Såhär fungerar Chat control om det blir verklighet

  1. Alla internettjänsteleverantörer i EU tvingas övervaka all kommunikation på sina plattformar med Chat controls algoritmer. Bakdörrar byggs in i ”säkra” system – så kallad end to end-kryptering förbjuds i praktiken.

  2. Algoritmerna flaggar misstänkta ord och bilder och skickar till en ny EU-myndighet. Alla som någon gång chattat med en AI eller försökt ladda upp en video på Facebook vet att dagens algoritmer är långt ifrån träffsäkra, med många falskt positiva utslag. Byråkraterna i EU kommer därför översvämmas av privat kommunikation och semesterbilder.

  3. Förr eller senare kommer bakdörrarna hittas och utnyttjas av hackare som bryr sig föga om syftet med Chat control. All information som kommuniceras inom EU kommer därför att betraktas som röjd.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer